Kaba - Városi gyógyfürdő régen
Kaba - Városi gyógyfürdő régen

Kaba – Városi gyógyfürdő régen

A kabai fürdő 100 éves múltra tekint vissza. 1908-ban Szabó Mihály tulajdona volt ez a telek, amelyen egy 150 m-es kutat fúratott, s ezzel 40°C-os meleg vizet és földgázt hozott a felszínre. Orvosi vizsgálat és vegyelemzés után kiderült, hogy vize ásványi anyagokban gazdag és gyógyhatású, erre épült a fürdő. Ezzel Kaba 40°C-os meleg vízhez jutott, mellette földgáz tört elő. Ezt a változó fürdőtulajdonosok kezdetben csupán kis telepükön belül hasznosították. Ezzel fűtötték a lakást, vendégszobákat és ezzel világították az üzemet. A második kutat, pontosabban hőforrást ugyancsak a fürdő területén 1937-ben fúrták Bagi István tulajdonos megbízásából. Bartha Ferenc kútfúró mester 535 m mélységben találta meg a gyógyvizet. A kút percenként 450 liter vizet szolgáltatott. A vízzel együtt 24 óránkénti 500 köbméter 94%-os metángáz tört elő. Bagi István a vízből leválasztott gázt a malom üzemeltetésére is felhasználta. 1946-ban az államosítás után a kabai elöljáróság, majd a községi tanács kezelésébe került. A termál medence építését 1959-ben kezdték el, az építésben szovjet katonák is részt vettek. A medence 1965-re készült el, mely jelentős bővítésnek számít a fürdő történetében.

A jelenleg üzemelő kutat 1983-ban Sándor István kabai fúrómester vezetésével készítették. A feltörő 47 0C fokos termál vizet hagyományos meszelt falú betonmedencékbe engedték és a falu apraja-nagyja fürdőzhetett benne. A 80-as évek végén már kicsempézett medencék fogadták a fürdőzni vágyó embereket. Az Uniós csatlakozás megkövetelte a fürdő korszerűsítését, felújítását. Teljesen lebontásra kerültek a régi medencék, új telkeket vásárolt hozzá az önkormányzat, így nagyobb területtel és teljesen felújított medencékkel rendelkezik a Városi Gyógyfürdő. A kútra vonatkozó adatok: 707 m mély, percenként 700 l, 47°C meleg vizet ad. 2001-ben “ásványvíz” minősítést, 2002-ben “gyógyvíz” minősítést kapott. Az Országos Közegészségügyi Intézet szakvéleményében megállapította, hogy a kút vize 5226 mg/l összes ásványi anyag tartalmú víz, nátrium- kloridos típusú jodion tartalma alapján a jódos vizek csoportjában tartozó, metakovasavat és metabórsavat tartalmazó termális víz. Az orvosi szakvélemények alapján a kabai termálvíz csípő-és térdizületi bántalomban szenvedőkre gyakorol kedvező hatást. A fürdő jelenleg négy medencével működik. Vízforgató berendezéssel ellátott úszómedence, illetve szintén víz forgatott gyermekmedence, valamint két különböző hőfokú termál medence. Mindkét medencében élmény-, illetve látványelemek működnek. A látványelem a sziklazubogó, élményelemek: nyakzuhany, derékmasszázs, és pezsgőágy. A kabai 47 C°-os hévíz alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi, elsősorban csípő és térdízületi megbetegedésekre, betegségek kezelésére alkalmas. A 2006-ban felújított fürdő szép, gondozott környezete, a város nyugodt élete mind hozzájárulnak a tökéletes kikapcsolódáshoz.
A korszerűsítés során két öltöző, masszírozó, infraszauna, zuhanyzó, kombinációs kád (tangentor), személyzeti öltöző, kádas fürdő, pénztárhoz csatlakozóan értékmegőrző, új női és férfii wc került kialakításra.

Úszómedence: 26 0C
Gyermek medence: 30 0C
Gyógy1.:34-36 0C; Gyógy2.: 36-38 0C

 

Kaba - Városi gyógyfürdő most

Kaba – Városi gyógyfürdő mostHozzászólások

Városi Gyógyfürdő — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>