ÁMK Sári Gusztáv tagiskola
ÁMK Sári Gusztáv tagiskola

ÁMK Sári Gusztáv tagiskola

Kaba gyermekeinek 1-8. osztályos alapfokú nevelési, oktatási intézménye. A század elejétől kezdve Kabán három felekezeti iskola működött. A református iskolában 16, a katolikus és zsidó iskolában 1-1 tanító nevelte, oktatta a gyerekeket előbb 6 osztályos, majd a 1940-es évektől kezdve a 8 osztályos elemi népiskolában. A II. világháború vége felé, a község „Európa legnagyobb tankcsatájának színhelye volt” –olvashatjuk a Kaba története című könyvben. A harcok során három iskolaépület vált rommá, de a többiek is sérültek. A háború befejeződése után nagyon szűkös körülmények között indulhatott újra a tanítás. Mivel kevés épület volt, két műszakban folyt a tanítás. 1958-ban adták át a négy tantermes új iskolát. Majd később kapott emeletet, mellyel újabb négy tanteremmel bővült. A zsúfoltságon enyhített, de a két műszakos oktatás még maradt. Hosszú évek teltek el, mire 1975 őszén elkezdődhetett az építkezés. A két év alatt nem csak  az új iskola készült el, hanem felújították, átalakították a négy tantermes iskolát is, összekapcsolták a kettőt. Az új épülettömbben már 20 tanterem, tornaterem, előadó, könyvtár, a gyakorlati foglalkoztatás két tanterme, nevelői szoba, irodák és kiszolgáló helyiségek álltak rendelkezésre. 1977 szeptembere óta várja az iskolásokat ez az épület.

Ma az általános iskolában 18 tanító és 24 tanár, míg a művészeti iskolában 6 nevelő tanít. Ebből napközis nevelő négy fő, könyvtáros egy fő, logopédus egy fő, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős egy fő.

2007 augusztusában társulási szerződést kötött Sáppal és Báránddal, majd egy év múlva 2008-ban csatlakozott Tetétlen is. 2010 augusztusa óta az intézmény neve: Általános Művelődési Központ, röviden ÁMK. Ennek tagja a kabai, a bárándi, a tetétleni és a sápi iskola, a művészeti iskola, valamint a művelődési ház. 

Az általános iskola központi épületének előterében, az iskola névadójának – Sári Gusztávnak – az emlékfalát láthatjuk. 2000. augusztus 28-án vette fel az intézmény a kabai születésű, Apáczai Csere-János díjjal kitüntetett igazgató-tanár nevét. Azóta minden év november 20-án, születésének napján a diákok, tanárok, társintézmények dolgozói, szülők és képviselők, a Guszti bácsi családtagjai együtt emlékeznek iskolánk névadójára. Tiszteletük, megbecsülésük és szeretetük jeléül programokat szerveznek, koszorút helyeznek el az emlékfalnál, valamint a kabai temetőben levő sírjánál. 

Sári Gusztáv tábla

Sári Gusztáv táblaHozzászólások

ÁMK Sári Gusztáv Tagiskolája — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>