Kaba - Önkéntes Tűzoltóság

Önkéntes Tűzoltóság őrszobája + előtte a kő melyre fel van írva:  Leégett mint Kaba hétszer

 

Rendben van, mint Kaba, amikor égett. (közmondás)

A szájhagyomány szerint hétszer égett le a település:

 

  • 1212-ben a Tatárok gyújtották fel,
  • 1594-ben a Törökök dúlták fel és hamvasztották el,
  • 1660-ban a Szejdi pasa serege porrá és hamuvá tette,
  • 1707-ben a rácdúlás miatt égett,
  • 1890-ben a tanítói lak kigyulladását követően 42 lakóház vált a tűz martalékévá,
  • 1892-ben a szárazmalomról kiinduló tűz pusztított
  • 1919-ben a román katonaság gyújtogatott,

Kaba lakosságának sokszor kellett farkasszemet nézni pusztító tüzekkel. Nem véletlen tehát a városunkkal kapcsolatban kialakult szólásmondás, amely szerint hétszer égett le Kaba. A polgármesteri hivatal nagy kapujánál lévő kövön olvasható mely alkalmak voltak ezek. A kabai tűzoltókra hosszú évtizedeken át jellemző volt, hogy a kiképzés színvonalát olyan magas szintre tudták emelni, hogy nem csak élvezték a lakosság bizalmát, hanem szakmai  és ügyességi versenyeken szinte minden évben elismerést érdemeltek ki. Gazdag gyűjtemény van a régi időkből is a különböző kitüntetésekből és oklevelekből, melyek a mai napig gyarapodnak, gazdagítják a kabai tűzoltók hírnevét. A legnagyobb versenyzést illetően 40 évvel ezelőtt érték el a kabai önkéntesek, amikor a külföldi versenyen is képviselhették hazánkat. A Domokos Lajos egyesületi elnök és Sári Béla parancsnok által vezetett csapat bronzérmet nyert a nemzetközi versenyen az ausztriai Kremsben. Nemzedékről nemzedékre szállt, az apák a fiaiknak adták át sok családban ezt a tevékenységet. Ez a sajátos kabai hagyomány napjainkra sem szakadt meg.

Az egyesület vezetősége 2004-től kezdve folyamatosan megújult, a parancsnoki tisztséget 2006 óta Vágó Béla, az elnöki tisztséget 2008 óta Szilágyi Attila tölti be. A szervezet a megújult vezetőséggel is folytatja eredeti tevékenységét, folyamatosan részt vesznek a helyi, megyei és országos versenyeken is, emellett jó kapcsolatokat ápolnak a lengyelországi Milanów és a romániai Zsombolya települések önkéntes tűzoltó egyesületeivel is. Felszerelésüket és személyi állományukat is folyamatosan fejlesztik, jelenleg 16 fő van tűzoltásra és műszaki mentésre kiképezve, akik folyamatosan készen állnak arra, hogy a megvédjék a veszélyben forgó emberéleteket és anyagi javakat. A szervezet 2008-ban csatlakozott a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségéhez, így felkérésre az egész ország területén vagy akár külföldön is számíthatnak a segítségükre. Az egyesület által végzett kiemelkedő munkát a megszerzett elismerések is bizonyítják, 2006-ban Vágó Béla parancsnok az „Év tűzoltója” pályázaton második helyezést ért el, 2008-ban Sári Antal Széchenyi Ödön díjat kapott, melyet a Parlamentben vehetett át, míg az egyesület 2009-ben Hajdú-Bihar Megyében az „Év civil szervezete” elismerésben részesülhetett.

Épületről:
Az őrszoba épülete kb. 1889 előtt épült, az eltelt 120 év alatt többször végeztek rajta felújítást, teljes körűen azonban 2011-ben a Nemzeti Divezifikációs Pályázat keretén belül 20 millió forintból sikerült korszerűsíteni. Az 1995-ig volt egy úgynevezett tömlőszárító tornya is, mely életveszélyessé válása miatt kellett lebontani.

Kaba - Önkéntes Tűzoltóság

Kaba – Önkéntes TűzoltóságHozzászólások

Önkéntes Tűzoltóság őrszobája — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>