Kaba - "Kultúriskola"

Kultúriskola, Mácsai Sándor és Barabás Samu emléktábla

 

1927. november 20-án került átadásra Barabás Samu közbejárása eredményeképpen a kultúrház épülete: 4 tanteremmel, 2 szolgálati lakással, a mozgóképszínház nagy termével, színpadával. Az úgynevezett kultúriskola műemlék jellegű épület, teljes felújítása 2010-ben, európai uniós támogatással, 182 millió forintból valósult meg. Egy komplexen felújított, akadálymentes épületet láthatunk, melyben esztétikusan berendezett tantermek, új játszóudvar, kerti játékok, mobil színpad, modern oktatási eszközök, iskolabútorok, bővített, sportpadlóval ellátott tornaterem és az akadálymentesítés jegyében beépített korlátlift mind valóban XXI. századi körülményeket teremtenek.

 A kultúriskola falán két emléktáblát is találunk. Mindkét személynek része volt abban, hogy az I. világháborút követő időszakban ez az épület, az oktatás és művelődés házaként létrejöhetett, és szinte eredeti formájában ma is láthatjuk, használhatjuk.

Kaba - "Kultúriskola"

Kaba – “Kultúriskola”

 

Barabás Samu 1863-ban született Désen, 1921-36 között volt Kaba község református lelkésze. Kolozsváron és Nagyenyeden végezte tanulmányait. Lelkészként is Kolozsváron kezdett szolgálni, majd 1919-ben menekültként került Budapestre. Bekapcsolódott a közéletbe, a Menekültügyi Hivatalnál miniszteri biztosként dolgozott. A kabai gyülekezet 1921 tavaszán hívta meg lelkipásztorának. Fáradhatatlan munkásságának, tevékenységének az eredménye lett a kultúrház építése, a romos torony újjáépítése, 2 új harang beszerzése, aggmenház alapítása. Országgyűlési képviselőként sokat tett azért, hogy fejlődjön településünk. Egy eredeti jegyzőkönyv szerint még ebben a hónapban elhatározta a presbitérium, hogy emléktáblát helyeznek el az épület falán Barabás Samunak a minden akadályt leküzdő munkásságáért, mellyel a művelődésnek, a tanulásnak, ismeretszerzésnek, erkölcsi és hazafias nevelésnek e gyönyörűséges hajlékát létrehozta. Ennek nyomán a következő sorok őrzik ma is emlékét az épület falán: Ez az iskola és kultúrház Barabás Samu fáradhatatlan munkásságának az eredménye, érdemét hálával örökíti meg az eklézsia.

Ugyancsak ennek az épületnek a falán találjuk a kabai születésű zenetanár, karnagy Mácsai Sándor emléktábláját, akinek Barabás Samu kortársaként szintén van érdeme abban, hogy a kultúriskola felépült. Tekintélyét latba vetve a református egyház anyaintézményeinél szorgalmazta létrejöttét, építését. Életéről, munkásságáról már a művelődési házban beszéltünk.

Barabás Samu

Barabás SamuHozzászólások

Kultúriskola, Mácsai Sándor és Barabás Samu emléktábla — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>