a kabai meteorit

Meteorit emlékkő

 

A művelődési ház előtti parkban tekinthetjük meg azt a városavatón leleplezett emlékkövet, melynek felirata tájékoztatja az erre haladókat, hogy 1857. április 15-én meteorit hullott Kaba határában.

Ebből a meteoritkőből következtettek a tudósok arra, hogy más égitesteken is vannak szerves vegyületek. Büszkék lehetünk elődeinkre, akik felismerték, hogy az égből hullott követ meg kell menteni a tudomány számára. Korabeli híradásokból tudjuk, hogy a jómódú Szilágyi Gábor gazda a háza előtti tornácon szundikálva különös dörgésre riadt, és egy Földes irányából jövő, vakító fénnyel világító tüzes testet pillantott meg. Másnap reggel a tanyájára menve fedezte fel a földbe nyomódott fekete követ. Elvégezvén a napi teendőjét, estefelé szomszédaival kiásták. Az elöljáróság értesülvén az eseményről, a követ a debreceni Kollégium Múzeumába küldte. A Hajnal utca végén ma is áll –majdnem hajdani állapotában – az a ház, melynek nyitott tornácáról megpillantotta Szilágyi gazda a meteorit zuhanását.

Szilágyi Gábor sírját Kaba másik nevezetes szülöttjének, Gonda Feri bácsi sírjának közvetlen szomszédságában találhatjuk meg.
Mivel az eredeti (kissé már megcsonkítva) jelenleg is a kollégiumban van legbiztonságosabb helyen, Kabán csak emléket tudtunk neki állítani, és jelképesen hozományként felajánlani az Európai Uniónak. Erről a Kabait névre keresztelt meteorkőről korábban is volt tudomásunk, de az utóbbi években került a köztudatban, jelentőségének megfelelő helyre. A 2008-ban megnyílt Helytörténeti Gyűjteményben található a kő élethű mása, melyet majd később a gyűjteményben megtekintünk.

Meteorit emlékkő

Meteorit emlékkő

a kabai meteorit

a kabai meteorit

(2003-ban a városavatás előkészítő szakaszában Borbély Gyula képviselő gondolata és közreműködése nyomán a település több pontján a Tállyáról hozott bazaltból készült emlékkövek kerültek elhelyezésre, különböző feliratokkal.)Hozzászólások

Meteorit emlékkő — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>