Kaba - Emlékfák

Emlékfák

Kaba községben található kiemelt oltalmat élvező emlék-tölgyfák, melyeket 1896-ban Magyarország ezredéves emlékére ültettek elődeink. Debrecen város tanácsa adományozta a négyéves tölgyfacsemetéket.

A debreceni levéltárban található eredeti jegyzőkönyv szerint 20 db tölgyfa csemetét, emlékfát ültettek el 1896. május 9. napjának délutánján. Az akkurátus leírás szerint a kisded óvoda udvarán György Julianna óvónő vezetése alatt a gyermekek egy hazafias kis dal eléneklése után a kisdedóvoda déli oldalán, a kerítés mellett ültettek el egy fát.
Árpád legyen e fának neve, nagyvezérünk emlékére mondta Dulházy Erzsike. A kapu felőli részen Papp Terike az Álmos nevet adta a fácskának. A templom kerítésén belül (korábban kerítés vette körül) levő két fát Dávidházy János esperes és Sári Mátyás egyházgondnok ültette. A szomszédos iskolák udvarán elültetett facsemetéket Dobó István, Széchenyi, Kossuth, Széchy Mária, Bocskai, Deák Ferenc és több más történelmi személyiségről nevezték el. Mivel ezeknek a fáknak egy része ma is él, Sári Győző kezdeményezésére a képviselőtestület 1999 decemberében rendeletet alkotott ezeknek a helyi jelentőségű természeti értéket képviselő fáknak a védelméről. 

11 fa kapott kiemelt oltalmat. A korábban 1. számú óvodát ezekről a fákról nevezték el 1998 novemberében Tölgyfa óvodának.

Kaba - Emlékfák

Kaba – EmlékfákHozzászólások

Emlékfák — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>