Dede Kálmán

Dede Kálmán községünk szülötte és tanítója nagyon szerette szülőfaluját, tanítványait is erre nevelte. 1900 szeptemberében született Kabán.

Dede Kálmán

Dede Kálmán

A tanulmányait a debreceni Református Kollégiumban végezte. 1928-ban került Kabára tanítónak, s hosszú időn át mindig a 3. fiú osztályt tanította. Még élő tanítványai ma is emlegetik, hogy milyen élvezetes előadás móddal olvasta fel a tanév folyamán az Egri csillagokat, saját magyarázattal egészítve ki. A tanterem falán ott volt Kaba térképe, amit saját maga készített, és ízes beszédével szívesen mesélt különböző történeteket.

Példás fegyelmet tartott, diákjai mégis rajongva szerették. Egy ideig parancsnoka volt a cserkészcsapatnak, vezetője a leventéknek, tagja és vezető tisztje az önkéntes tűzoltó testületnek. Fúvós zenekart, lövész szakosztályt és színielőadásokat szervezett.

Ő építtette a nyugati temető melletti lőteret, ahol a leventék tartották a foglalkozásokat. Itt tartották a járási, néha a megyei lőversenyeket minden évben.

Az 1944-es háborús eseményekről feljegyzést készített, ebből ismerhetjük meg a kabai harcok hiteles történetét. Halála után, a családja a helytörténeti értékű kéziratot a községnek adományozta, mely (Sári Győző kezdeményezésére) 2001 márciusában nyomtatásban is napvilágot látott Hogyan éltük át a nagy harcokat? címmel.

-Emlékére állított tábla-

Dede Kálmán emléktábla

Dede Kálmán emléktáblaHozzászólások

Dede Kálmán — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>