Kaba Város helytörténeti oldala

Kaba város

Kaba alföldi, Hajdú-Bihar megyei település a Püspökladányi kistérségben. 32 km-re fekszik a megyeszékhelytől, Debrecentől. Városi rangját 2003. július 1-jén kapta.

A város az Alföldön, Hajdú-Bihar megyében, a Hajdúság déli részén, a 4-es számű főút mellett található. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza-vasútvonal közvetlenül áthalad a településen. Kabáról autóbusz járatokkal lehet eljutni Tetétlenre, Földesre, Berettyóújfaluba és Nádudvarra. Kaba közvetlenül határos a gyógyvizéről híres Hajdúszoboszlóval, Püspökladánnyal, Nádudvarral.

Kaba férfinév régi magyar személynév, mely a magyar kaba szóból származik, ami egy ragadozómadár neve volt.

Kaba sólyom
(Egyéb neve: herjóka, fekete vércse, bajuszos vércse.)

 

Kaba sólyom

Kaba sólyom

LeírásGyenge galamb nagyságú, de nyúlánkabb madár; a szárny hegye a fark végét éri, vagy azon túl is jár; kantárja erős, így széles bajuszt alkot; lábai, csőre tövén a viaszhártya sárgák; szeme sötétbarna, nagyon merész tekintetű; csőre tövén sárgás, hirtelen hajlású kampója fekete, felső kávája fogszerűen kivágva; háta palaszínű, melle, hasa világos földön sötéten hosszában foltos. Kisebb erdőkben magas fák tetejére rakja fészkét, a fészekalja három-négy tojás, a tojások halavány rozsdasárga alapon sűrűn rozsdabarnák, szeplőzve iratosak.

Életmódja: Legsebesebb röptű merész sólymunk, mely elfogja még a fecskét is és a hol megjelenik, nagy riadalom támad az apró madarak között. A fecskék vészkiáltással nyilallnak az eresz alá; a pacsirták és az ezekhez fogható kis madarak meglapulnak; meglapul azonban a fürj és a fogoly is. A mi kis madár röptében van, az inaszakadtig fölfelé igyekszik, hogy a kaba ne kerülhessen felibe, mert akkor veszve van. A kaba mind azon mesterkedik, hogy röpülve menekülő áldozata felibe kerekedhessék és ha ez sikerül, irtóztatóan sebes zuhanással lecsap reája. De reá megy a kaba szöcskékre, éjjeli pillangókra – alkonyatkor – sőt újabban azt is megvigyázták, hogy elkapja még a méhet is. Csak dögre nem száll sohasem. A régiségben a kabát kis madarak vadászására is használták a solymászok. Noha a kaba igazi sólyom és így rokona őseink kedves vadászó sólymának, a kerecsennek, a nép éppen úgy, mint a tudomány valami ölyvszerűt is érez a megjelenésében és innen a példabeszéd: Elfajzott mint a Kaba, sólyom nemzetéből. Korunkban nagyon megszerette a vasutat. Versenyt röpül a vonattal, hogy a felriadó kis madarakat elkaphassa. Hazánkban még nem ritka.

 


Forrás:
Köszönet a tartalomért!

Gonda Ferenc Városi Könyvtár - Kaba

Gonda Ferenc Városi Könyvtár – Kaba

Boldoghné Kiss Ágnes
könyvtáros
Gonda Ferenc Városi Könyvtár vezetője

Gonda Ferenc Városi Könyvtár
4183 Kaba, Szabadság tér 5.
mobil: 06-30/397-34-62
telefon-fax: 06-54-522-006
e-mail: kabakonyvtar@gmail.com

Wikipedia

Wikipedia

 


 Hozzászólások

Kaba — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>