A KARCAGI SZÉLMALOM

A Karcagi GÁL-GÁLSZABÓNÉ- DEÁKNÉ- féle műemlék szélmalmot, 1858-ban Gál Ferenc építette, öröklés útján Deák Györgyné a tulajdonosa 1937-től. Az államosítás 1949-ben, a telekkönyvi átírás 1952-ben történt meg. A Karcag Városi Önkormányzat 1995-ben adásvétel útján jutott hozzá. Utolsó bérlője Barna István, aki Kisújszállásról jött Karcagra és a Madarasi úti szélmalmot bérelte 1936-40-ig, majd 1940-49-ig ezt a malmot, a molnárlakással együtt.
A karcagi szélmalom a tornyos, holland fölülhajtós típusnak egy impozáns képviselője. Ebből az emelt malomházasból kevés épült az országban. Az épületet, berendezését és működését mutatjuk be úgy, hogy a földszintről haladunk fel a vitorlákig. Az őröltető nép szerette a szélmalmot, ami abból fakadt, hogy a molnár a búzát egyszer öntötte fel és osztályozta hasábszitán lisztre és korpára. Kevesebb, de jó minőségű lisztet adott, mert a többszöri felöntéssel nem őrölte a korpát a lisztbe. A korpa is lisztesebb lett, ami a vemhes állatoknak kedvezett. Gabonatisztító gépi berendezése nem volt a szélmalomnak, ezért amilyen tiszta, vagy szennyezett búzát hozott, olyan lisztet kapott az őröltető, mert minden gazda búzáját, külön őrölte meg a szélmolnár. A tornyos szélmalom tetőzete a vitorlával együtt fordul szélirányba. Mivel búzamosógép sem volt, ha homokos búzát hozott a gazda, neki ropogott a foga alatt a kenyér, vagy a kalács. Szélcsendes időben nemcsak a szélmolnár leste, hogy mikor mozdul meg a levegő, az őröltető is kémlelte az eget. Számtalanszor előfordult, hogy éjjel bárki fölébredt a családban, első dolga volt meg nézni: fúj-e a szél? Ha igen, éjnek idején is vitték a búzát, vagy a darálnivalót a szélmalomba. A szélmolnárt sohasem kellett felébreszteni, mert az éj bármely órájában – különös érzékkel, azonnal felébredt a levegő mozgására!

Szélért kiált a karcagi szélmalom!
Hortobágyon száguldozik szabadon.
Szélkiáltó vitorláknak adj szelet!
Had’ süssék a jó kunsági kenyeret!

Ezekkel a mondatokkal mutatta be Kovács Pál: A hatvan malom városa” c. könyvében a Karcagi szélmalmot.
Ha Karcagon jár, igazán tartalmas programként ajánljuk mindenkinek a két, talán az országban is legnagyobb 5 és 7 mázsás őrlőkővel rendelkező, szép állapotú szélmalom megtekintést!

Készítette: Darabos László

Képek:

Kommentek:

B. Judit: Az a kis fehér ház volt a szülői házamHozzászólások

Szélmalom — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>