KezdőlaphírfalMezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye Nagyrábé

Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye

 

 

A Nagyrábén található Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye Ványai Gusztáv egyedülálló néprajzi magángyűjteménye, 10 év szorgos gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye.
A gyűjtemény gerincét alkotó Okos Gépek – Találékony Emberek című állandó kiállítás különleges időutazásra invitál a múltba, melyen a látogató betekintést nyerhet a 18-20. századi falusi gazdálkodás hagyományaiba. Az 1300 m2-en kiállított közel 2000 tárgy egy része ránézésre ócska, szedett-vedettnek tűnő, néprajzi szempontból azonban igen becses. Többségük házi gyártmány, készítőjük évszázados gyakorlat szerint maga alkotta vagy alakította át, így a tárgyak nem csak az egykori falusi kultúra emlékeit, hagyományait, de alkotójuk képességeit, tudását, ízlését is őrzik. A tárgyak régies, tájszavas elnevezése, mint a brigigyó, fintok, palóka, gyalázka, légely, szerhát, triőr vagy vonyogó, a néprajzi ismeretek mellett különleges nyelvészeti élményt is nyújt.
A Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményének otthont adó porta melléképületében 1957 óta pálinkafőzde áll, ahol 15 éve Ványai Gusztáv főzi a pálinkát. A helyben főtt pálinkák kóstolására különleges gasztronómiai program keretében kínálunk lehetőséget. A vendégek a porta udvarán a néprajzi gyűjtemény stílusához illeszkedő hagyományos fenyőbútorok között kóstolhatják végig a házi alma-, barack-, meggy-, szilva- és törkölypálinkát, miközben betekintést nyerhetnek a pálinkafőzés rejtelmeibe és a gyűjtemény történetébe. A programot a tájegységre jellemző ételkülönlegességek kóstolója teszi még teljesebbé.
A Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye előzetes bejelentkezéssel látogatható.
A gyűjtemény megtekintésére egyénileg és csoportos tárlatvezetés keretében is lehetőség van. A tárlatvezetés során a látogatókat Ványai Gusztáv személyesen kalauzolja végig a kiállításon.
Belépőjegy:
Felnőtt: 1000 Ft
Diák/Nyugdíjas: 500 Ft
Tárlatvezetés: 2000 Ft / csoport
Érdeklődés, bejelentkezés:
Tel.: +36 20 921 54 66


Hozzászólások

Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye Nagyrábé — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>