——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Debrecen
  • 1628 (1628. nov. 26.) Debrecen. Újra felszentelték a leégés után újjáépített Nagytemplomot. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem magánpénztárából is tetemes összeget adott e célra.
  • 1870 (1870. nov. 26.) Balogh Péter egyházi író, református püspök, a császári pátens elleni küzdelem debreceni vezéralakja e napon elhunyt.
  • 1996 (1996. nov. 26.) Debrecen. Egyházművészeti kiállítás nyílt a Kossuth Lajos Tudományegyetem díszudvarában Dénes Zoltán újirázi katolikus plébános gyűjteményéből.


***

Évszak: 
Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai.