——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Debrecen
  • 1893 Hankiss János (Budapest, 1893. szeptember 21. – Budapest, 1959 április 28) irodalomtörténész, író, szerkesztő, könyvtáros, egyetemi tanár e napon Budapesten született. 1916-tól a debreceni egyetem francia és német lektora volt, később egyetemi magántanár. E munkája mellett 1923-ig a debreceni főreáliskolában is tanár volt. Ez évtől a francia nyelv és irodalom egyetemi tanára lett. Sokat tett a magyar irodalom külföldi megismertetéséért. Megszervezte és 16 éven át vezette a Debreceni Nyári Egyetemet. A nyári egyetemhez kapcsolva Milleker Rezsővel indították el 1927-től a máig jelentős Debreceni Szemle című tudományos folyóiratot. Az Egyetemi Könyvtárban a zenei gyűjteményt is ő alapozta meg. Operaismertető előadásai is népszerűek voltak.
  • 1911 Berky Nándor (1911. szeptember 21. (Versec) - 1981. október 13. (Debrecen)) szobrász, a Szabadművelődés Képzőművészeti Iskolájának tanára, az Ady Endre Művelődési Ház szobrász-keramikus szakkörének vezetője, a Medgyessy-hagyaték restaurátora e napon Versecen született.


***

Évszak: 
A nyár a mérsékelt égöv egyik évszaka, a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi, időben a tavasz és az ősz között helyezkedik el. Trópusi, illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Az egyes évszakok kezdete kultúráktól függően változó, csillagászati és az adott területi meteorológián alapul. Általában amikor a déli féltekén nyár van, az északin tél, és fordítva. A trópusi és szubtrópusi területeken az esős évszak nyáron következik be, ekkor trópusi ciklonok alakulnak ki és vándorolnak a trópusi és szubtrópusi óceánok felett. A kontinensek belsejében viharok hozhatnak jégesőt is délutánonként és esténként. Az iskolákban nyári szünet van a forró időjárás és a hosszabb napok előnyeinek kihasználására.