——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Debrecen
  • 1842 1842. márc. 24. Cserna Géza költő első versei a Hortobágy hasábjain jelentek meg. Debrecenben jogot tanult. Korai verseinek debreceni vonatkozásai is vannak. Aristides néven kritikákat írt. E napon Székesfehérváron született.
  • 1996 1996. márc. 24. Vargha Balázs irodalomtörténész, Csokonai-kutató, aki a debreceni egyetemen tanult, e napon Budapesten elhunyt.
  • Hajdúböszörmény
  • 1900 1900. márc. 24. Bakóczi János egyháztörténész, református lelkész e napon született Hajdúböszörményben.
  • Konyár
  • 1983 Berg József (Konyár, 1904. máj. 25. - Natanya [Izrael], 1983. márc. 24.) pedagógus, rabbi e napon elhunyt.


***

Évszak: 
A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők. A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a Föld déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai. A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik. Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.