——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Debrecen
  • 1718 Hatvani István(Rimaszombat, 1718. nov. 21. – Debrecen, 1786. nov. 16.)matematikus és természettudós e napon született. Jókai Mór „A magyar Faust"-nak nevezte.
  • 1718 (1718. nov. 21.) Hatvani István filozófus, matematikus, természettudós, orvos, pedagógus e napon Rimaszombaton született. 1741-ben került Debrecenbe, ahol főiskolai tisztségeket töltött be. Külföldi tanári állásokat ajánlottak neki, mégis hazajött Debrecenbe és 37 éven át tanított mint kollégiumi professzor. Elsőként határozta meg csillagászati alapon Debrecen földrajzi szélességét. Ő végzett először a Kollégiumban elektromos kísérleteket. Jókai „A magyar Faust"-nak nevezte.
  • 1790 (1790. nov. 21.) Beregszászi Pál mérnök, rajztanár, építészeti szakíró e napon született Debrecenben.
  • 1958 Szakátsy Gyula (Kassa, 1897. július 27. – Debrecen, 1958. nov. 21.) pomológus e napon elhunyt.


***

Évszak: 
Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai.