——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Biharnagybajom
  • 1890 (1890. nov. 11.) N. Gál Lajos mezőgazdász, országgyűlési képviselő e napon született Biharnagybajomban.
  • Debrecen
  • 1728 (1728. nov. 11.) Domokos Lajos, Debrecen főbírája, politikus, író, fordító e napon Debrecenben született. 1770-től 1786-ig a város főbírája, majd Bihar megye alispánja és a megye országgyűlési követe volt. Küzdött a magyar nyelv érvényre juttatásáért az oktatásban. 1797-ben elérte, hogy a szuperintendencia elrendelje a magyar tanítási nyelv bevezetését a Kollégiumban. Küzdött a Kollégium autonómiájáért és a hallgatók érdekeit is védte. Budai Ézsaiás ezt írta sírfeliratában: „Itt nyugszik Domokos Lajos, kit Magyarország javára Debrecen szült...”
  • 1906 (1906. nov. 11.) Debreceni Amatőr Fényképezők Egyesülete alakult. Elnöknek Csanak Jánost választották.
  • 1928 (1928. nov. 11.) Kiss Ferenc irodalomtörténész, kritikus e napon Tiszapéterfalván született. Debrecenben érettségizett és ott szerzett magyar – történelem szakos tanári diplomát. Az egyetemi könyvtárban dolgozott, majd két évig a magyar irodalmi tanszéken tanított. Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt letartóztatták és bebörtönözték, emiatt sokáig nem tudott elhelyezkedni. Az első Nyugat-nemzedék munkásságát kutatta. Csoóri Sándorról monográfiát írt.


***

Évszak: 
Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. A Föld északi féltekéjén szeptember, október és november, míg a Föld déli féltekéjén március, április és május az ősz hónapjai.