——————————————————————————–

http://multunktara-tfsz.hu/mai-napon-tortent

A Múltunk Tára – TFSZ mai napon történt – tára

Folyamatosan bővülő eseménynaptár a régi történések felelevenítésére. Tud egy fontos eseményről mely a Hajdúság, Sárrét, Nagykunság területén történt, kérem küldje el az info@multunktara-tfsz.hu címre és mi közzé tesszük az utókor számára.

Mai napon történt:

  • Biharugra
  • 1893 Szabó Pál (Biharugra, 1893. ápr. 5. – Budapest., 1970. okt. 31.): író, politikus e napon született.
  • Debrecen
  • 1823 Balkányi Szabó Lajos (Mihálydi, 1823, ápr. 5. – Debrecen, 1889. szept. 24.) költő, író e napon született. A debreceni református kollégiumban jogot tanult. 1845-ben ügyvédi oklevelet szerzett Pesten. Ekkor kezdett írni a Pesti Divatlapnál. 1867–71 között debreceni törvényszéki bíró, majd 1872–86-ban aljárásbíró. Petőfit utánozta. Több versét megzenésítették, némelyik népdallá vált, ma is éneklik (Kossuth Lajos azt üzente, Káka tövén költ a ruca, Azt a kislányt nem az anyja nevelte). Fontos munkái a Magyar ősmesék (I–V., Debrecen, 1860–75); Debreczen helynevei (Debrecen, 1865).
  • Hajdú-Bihar
  • 1996 Hajdú-Bihar megye. A Magyar Közlönyben megjelent az 1996. évi XXI. törvény (Nemzeti Területfejlesztési és Területrendezési Törvény), amely a megye területét hét kistérségre tagolta Balmazújváros, Berettyóújfalu, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Polgár, Püspökladány körzetközpontokkal.
  • Hajdúszoboszló
  • 1992 Felavatták a versenyuszodát.


***

Évszak: 
A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők. A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a Föld déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai. A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik. Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.