KezdőlapHortobágyHortobágy Örökös Pásztorai
tabló:Tutinka Zoltán fotók: Berde Sándor

Forrás: Hortobágy Örökös Pásztorai

tabló:Tutinka Zoltán fotók: Berde Sándor

tabló:Tutinka Zoltán fotók: Berde Sándor

Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös Pásztorainak asztalánál miután ma este Balmazújvároson örökös pásztorrá választották Kordás József csikóst és Sáfián Tibor juhászt.

Kordás József csikós
1938 október 8-án született Balmazújvároson. Édesapja nagyhírű számadócsikós volt Hortobágy Faluvéghalmán, aki a II. világháborúban életét vesztette. Édesanyja rövid idővel utána szintén meghalt. Rokonoknál nőtt fel. 8 évesen már kihajtós bojtár a falusi csürhénél. Volt juhászbojtár, csordás. 14 évesen Hortobágy Kungyörgyön csikós bojtár. Ez az időszak meghatározza a lovakkal való kapcsolatát. Katonaság után Kungyörgyről átkerül Hortobágy Mátára, az akkori Hortobágyi Állami Gazdaság mátai méneséhez. A további lovas élete sportlovasként folytatódik. Nagyszerű eredményeket ér el a pályafutása során. De a csikóshagyományokat még nyugdíjasként is folytatta. 66 évesen még lovagolt, a Szálkahalmi ménesnél csikós. Az újvárosi, hortobágyi pásztoréletet teljes mélységében ismeri, páratlan szellemi tudás birtokosa.

Sáfián Tibor juhász
Régi pásztorfamília, hiszen a Sáfiánok több száz esztendeje foglalkoznak juhászattal. A családi emlékezet úgy tartja, hogy amikor először idehajtották a nyájat Erdélyből, az 1600-as évek végén, nagyon megtetszett nekik ez a vidék. Hazaküldték a bojtárokat, ők pedig itt maradtak.
Tibor bátyánk harmadik gyereknek született 1943-ban. Korán munkára fogták, attól kezdve, hogy elvégezte a nyolc általánost. Amíg nem kényszerítették be apját a téeszbe, addig magatarti juhász volt. A szülei szerették volna, ha tovább tanul, de az nem érdekelte, csak a juhászat. Pedig apja mindent elkövetett, hogy megutálja. Kora tavasztól késő őszig váltás nélkül, éjjel-nappal kint volt a pusztán, és semmit sem akart megmutatni fiának a mesterséggel kapcsolatban. A nagy legelőn mindig volt négy-öt nyájjuhász, az apjával szemben az öregek befogadták. 1961-től az állami gazdaságban dolgozott, majd magatartivá vált. Ujjai életében ezer liter szám préselték a tőgyekből a tejet. Mára ujjaiból elszállt az erő.
1966-tól a pásztortalálkozók közismert figurája. Mára Hódmezővásárhely, Hortobágy, Vókonya és Biharország közismert pásztorarca. Magyar bajusz hordozója. Maradjon így sokáig.