Terdik Angéla profilkép

Terdik Angéla profilkép

Terdik Angéla
fazekas népi iparművész

A hagyományos debreceni kerámia
mindhárom fő stíluscsoportjának felújítója,továbbéltetője

1970-ben születtem Szőnyben.
Nyírábrányban nőttem fel,jártam általános iskolába,majd a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium rajz-művészettörténet szakán érettségiztem.
A debreceni kerámiastílussal már a középiskolás évek alatt megismerkedtem , hisz gyakran tanulmányoztuk a Déri Múzeum gyűjteményét.

1992-ben Mezőtúron kerámiaformázó képesítést szereztem, akiktől tanulhattam tanulóéveim alatt: Kulcsár Mihály, Fazekas István, Bagossy Sándor, Hasas Péter, és Jeránt Márkné,akitől különböző díszítőtechnikákat sajátíthattam el.
Ekkor már javában tanulmányoztam a debreceni kerámiastílust, a motívumokat, formákat, kerestem a megfelelő színeket, hogy hűen adjam vissza az eredeti stílusjegyeket. Ebben sokat segített Dr. P. Szalay Emőke , útmutatásaival.
Amint levizsgáztam felkértek a Hollós úti Kézműves Szakiskolába (ma Kós Károly Művészeti Szakközépiskola) gyakorlati oktatónak(1992-1995).
1994-ben az Országos Népművészeti Kiállítás megyei fordulóján már kiemelkedően szerepeltem debreceni edényeimmel, majd az országos fordulón, 1995-ben bronz fokozatot szereztem. Ebben az évben készült el nyírábrányi műhelyem is.
1994-től tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, munkáimat azóta rendszeresen zsűriztetem.
Első önálló kiállításom 1995-ben volt a debreceni Kenézy Galériában, ezt számos bemutatkozás követte a város, a megye, az ország több pontján, azóta is rendszeres kiállító vagyok. A kezdetek óta részt veszek a debreceni Nemzetközi Fazekasfesztiválon, és más kézművesfesztiválokon is, a Múzeumok Éjszakája kézművesprogramján, különböző folklór- és népzenei találkozókon, rendezvényeken.
Ezeken az alkalmakon soha nem mulasztom el, hogy a valaha virágzó debreceni kerámiastílust bemutassam és népszerűsítsem saját munkáimon keresztül.
1996-ban elnyertem a Népi Iparművész címet.
2013-ban népi játszóházi foglalkozásvezető képesítést szereztem.
Szintén ebben az évben elnyertem debreceni kerámiáimmal a Hajdú-Bihar Megye Minőségi Terméke Díjat.
2014. januárjában a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját nyertem el tevékenységemért.
Tudásomat szakköri formában is igyekszem átadni a gyerekeknek, Nyíradonyban vezetek két csoportot.
Debrecenben a január végén megnyílt Népi Mesterségek Házában vagyok jelen.
Jelenleg a Tímárházban önálló kiállításomat láthatják az érdeklődők március 14-ig, ahol az első díjazott munkáim mellett a legújabb alkotásaim is megtalálhatóak.
Kerámiáim a debreceni kerámiahagyomány csodálatos motívumkincsének és formavilágának újjáélesztésével készülnek,az eredeti stílusjegyeket megőrizve, továbbéltetve, és ötvözve egyéni terveimmel, ötleteimmel, igazodva korunk igényeihez is. Fontos számomra,hogy alkotásaim ne csak szemet gyönyörködtetőek legyenek,hanem funkciójuk is legyen.

Munkám külön érdekessége, hogy egyedülálló módon, csak én foglalkozom mindhárom, egymástól különböző , hagyományos debreceni kerámiastílus felújításával, melyek a következők:

-világos alapon karcolt,színes írókás díszítésű kerámiák
-vörös alapon írókás díszítésű kerámiák
-zöld – barna mázas, rátétes, pecsételős, vagy áttört díszítésű kerámiák

E három stíluscsoporton belül forma szerint, találhatóak

– hagyományos, népi edényformák (pl. butykoskorsók, szilkék, tálak, címeres edények, stb.)

-a régi stílusjegyeket magukon hordozó, de a mai kor igényeihez illeszkedő formák
A hagyományos debreceni kerámia egyes elemei nagyon jól alkalmazhatóak modernebb tárgyaknál is anélkül, hogy elveszítenék jellegzetességüket ,vagy ízléstelenné válnának, így új funkciójú debreceni kerámiák születnek( pl. kaspók, tükrök, gyümölcstálak, órák, stb.)

-folyamatosan bővül alakos kerámia sorozatom is ,mely vidékünk XVII-XIX. századbeli női és férfi viseletéből nyújt egy kis ízelítőt, a teljesség igénye nélkül, (pl. cívismenyasszony,vőlegény, vőfély, debreceni kisbundás asszony, iparoslegény,zenészek,gyöngyöspártás lány, stb.)

-innovatív kerámiák, melyeket a debreceni edények formavilága ihletett (pl. a díszkút, melyben visszatükröződik a butykoskorsók formája, domborműves – pecsételős díszítményében fő helyen Debrecen címerével )

-érdekes kihívást jelent számomra más népművészeti ágak elemeinek beillesztése munkámba,pl. faművességből átvett formák(tükör, kishordó); népszokások bemutatása munkámon keresztül( pl. húsvéti vendégváró készlet, lakodalmas nép, régi életkép kiskemencével, sütés-főzés eszközeivel)

Ezt, a tetszhalott állapotából újjáélesztett gyönyörű kerámiastílust véleményem szerint nem szabad csak másolni, hanem élni kell a stíluscsoportok gazdagsága adta lehetőségekkel, s ha ezt meg tudjuk tenni, s be tudjuk helyezni jelenünkbe, akkor tudunk új értelmet adni életre keltésének, továbbéltetésének.
Munkám célja a páratlan szépségű és formavilágú, gazdag motívumkincsű debreceni kerámiastílusnak a további feldolgozása, minél szélesebb körben való megismertetése.

Díjak,elismerések:
1995.Országos Népművészeti Kiállítás III.helyezés
1996.Népi Iparművész cím elnyerése
2009.A Nemzetközi Fazekasfesztivál különdíja innovatív díszkutamért
2011. A Nemzetközi Fazekasfesztivál különdíja húsvéti vendégváró készletemért
2012.”Az éneklő madárka motívuma a népművészetben” című pályázat különdíja Nyíradonyban
2013.Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díj elnyerése
2014.A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíja


Terdik Angéla munkái Terdik Angéla munkái Terdik Angéla munkái Terdik Angéla munkáiHozzászólások

Terdik Angéla — Nincs hozzászólás

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>