KezdőlaphírfalDélvidéki találkozó

Megjelent a -Püspökladányi Hírekben- 2012.04.25.

Délvidéki találkozó

Együttesünk, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület 2012. február 18-án a szerbiai Csókára utazott a helyi Rákóczi Férfikórus 15. születésnapjára. Népdalkörünk meghívását Tóthné Szabó Mária, a Magyar Kultúra Lovagja és a sárrétudvari székhelyű Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány kuratóriumának elnöke javasolta a szervezőknek, mivel már ismerte a magyar népzene iránti hagyományápoló elkötelezettségünket, szerepléseink színvonalát. Nagy izgalommal, alapos próbákkal készültünk. Olyan magyar testvéreinkhez mentünk, akikről sok szépet hallottunk, de még személyesen nem ismertük őket. 

Megérkezésünkkor tizenkilenc fős csoportunkat baráti szeretettel fogadta Kiss Tóth Erika a Móra Ferenc Magyar művelődési Egyesület vezetője. Részletesen tájékoztatott bennünket a helytörténeti vonatkozásokról és az általa vezetett szervezet működéséről. Viszonzásul mi is bemutatkoztunk: id. Vígh Sándor elnök úr beszélt együttesünk múltjáról és jelenéről. 
Ebéd után részt vettünk II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléktáblájának koszorúzási ünnepségén. Ekkorra már teljesen otthonosan éreztük magunkat, hiszen közvetlenül megtapasztaltuk az örökbecsű magyar történelmi vonatkozások helyi tiszteletét. Meghallott bennünket, hogy a Csókán élő magyarok milyen hűen őrzik, - ahogy őt nevezik – a „nagyságos fejedelem” emlékét. 

Akkor is melegség járta át szívünket, amikor utunk során Móra Ferenc, – általunk is szeretett és elismert írónk – szobrával találkoztunk. Az ünnepi műsor 17.00 órakor kezdődött a Művelődési Házban. A program jól szervezett, műfajában változatos, szeretetteljes és bensőséges volt. Részt vett Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. Méltatta a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület áldozatos, sokoldalú munkáját és az általa működtetett Rákóczi Férfikórus magas színvonalú tevékenységét. Kiss Tóth Erika igazgató asszonynak átadta a Világszövetség lobogóját. Mi is felkötöttük emlékszalagunkat a Rákóczi Férfikórus zászlajára. Az ünneplő együttest püspökladányi készítésű vázával köszöntöttük, valamint megajándékoztuk népdalkörünk CD-jével. 

Egyúttal átadtuk a VI. Nemzetközi Betyárdal, Bordal és Pásztordal versenyünkre szóló meghívót. Műsorunkban ifj. Vígh Sándor által összeállított sárréti, hortobágyi és délvidéki népdalcsokrot énekeltünk. Szólistaként Eszenyi Imre kiskunsági népdalokat, Romhányi István bihari betyárdalokat adott elő citerakísérettel.

Az est fénypontja a Rákóczi Férfikórus bemutatkozása volt. Elbűvöltek bennünket tisztán zengő, ércesen telt hangú kulturált énekelésükkel. Előadásukkal hűen tolmácsolták a kuruc költészet legszebbjeinek, a történelmi énekeknek, a katonadaloknak sajátos mondanivalóját, jellegzetes hangulatát. Hogyan lehet énekléssel ilyen találóan , ragyogó átéléssel visszaadni a szél zúgását, a tűz lobogását? Őket látni és hallani kellett!
Másnap délelőtt – a jó hangulatú beszélgetés és a közös éneklés után – a június 30-ai viszontlátás reményében búcsúztunk. 

Találkozunk Püspökladányban a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör által szevezett VI. Nemzetközi Betyárdal, Bordal és Pásztordal versenyen. Barátságunkat további szép együttléttel, emlékezetes programokkal szeretnénk elmélyíteni!

Hadházi Andrásné népdalköri tag