Kezdőlaphírfal„A zene mindenkié” – Aranypáva Nagydíjas verseny Püspökladányban

Megjelent a -Püspökladányi Hírekben- 2012.04.25.

„A zene mindenkié”
Aranypáva Nagydíjas verseny Püspökladányban

Rangos, országos eseménynek adott otthont a művelődési központ április 14-én. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – a KÓTA –, valamint a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ és a Sárréti Népi Együttes Egyesület közösen szervezete meg az Országos Népzenei Gálaszintű Minősítő Aranypáva Nagydíjas versenyt.
A Sárréti Népi Együttes Egyesület elnökeként és a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ közművelődési vezetőjeként már több éve, hogy szoros szakmai kapcsolatban állok a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége vezetőivel – mondta Rácz Józsefné közművelődési vezető asszony – Tárgyalásaink  központi témája a versenyek és minősítések helyszínével kapcsolatban abban állt, hogy városunk is szívesen adna helyet egy  rangos minősítő rendezvényhez. Számos telefonos egyeztetést és  személyes találkozót követően 2011 decemberében már biztosak  lehettünk abban, hogy a 2012-es minősítő naptárban ott lesz Püspökladány városának neve is. Így a sikeres szervezői munka eredményeként otthont adhattunk az Országos Népzenei Gálaszintű  Minősítő Aranypáva Nagydíjas versenynek. 
A rendezvényt a Sárréti Népi Együttes, a Dorogi Márton Városi  Könyvtár és Művelődési Központ és a KÓTA valósította meg.  A magyar népzene kiemelkedő eseménye ez a rendezvény, melynek zsűri elnöke Dr. Olsvai Imre népzenekutató, az MTT Zenetudományi Intézet főmunkatársa volt. A zsűri tagjai: Dr. Alföldy  Boruss István, a MR Zenei Együtteseinek igazgatója, Dévai János  népzenekutató, Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke, Dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, Dr.Várnai Ferenc zeneszerző, karnagy, népzenekutató voltak.
Az egyesület minden tagja aktív részvételt biztosítva segítette az  egésznapos országos népzenei rendezvény előkészületi munkáit és  lebonyolítását. A városba érkező csoportok gépjárműveit a helyi  polgárőrség irányításával sikerült eredményesen és biztonságosan  parkoltatni és őrizni – mondta közművelődési vezető asszony.

Sárréti Népi Együttes


A rendezvény egyik szervezője a Sárréti Népi Együttes több mint  fél évszázada vesz részt a magyar népzenei életben. Elődje, a Püspökladányi Citerazenekar 1958-ban alakult Boruzs András vezetésével, citerázni tudó és szerető pásztor- és parasztemberekből, akik a citerázás fortélyait nem zeneiskolában tanulták, hanem az idősebbektől lesték el. Megalakulását követően főképp a város és a környék rendezvényein léptek fel, azonban igen hamar országosan is ismertté váltak. 1961-ben televízió-felvétel, 1965-ben rádiófelvétel készült a citerazenekarról.
1971-ben az eddig csak férfi citerásokból álló csoport jó hangú asszonyokkal egészült ki, azóta is ilyen „vegyes felállásban” működik. 1974-ben ünnepelte a csoport fennállásának 15. évfordulóját, ez alkalomból vette fel – Szűcs Sándor javaslatára – a SÁRRÉTI NÉPI EGYÜTTES nevet. Ugyanebben az évben a több mint másfél évtized alatt a népzene és a népi hagyományok ápolása terén kifejtett munkája elismeréseképpen a csoport Kulturális Miniszteri Dicséretben részesült, valamint elkészült nagylemezük is. 
1998-ban Püspökladány Város Önkormányzata Pro Urbe (városért) díjjal tüntette ki az együttest. 2003-ban a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke „45 éven keresztül végzett kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseként” emlékérmet adományozott az együttesnek. 2005-ben legrégebbi és legszebb álma teljesült a csoportnak, 47 év után megkapták az amatőr művészeti csoportok legmagasabb szakmai elismerését, az „Arany Páva” díjat, majd 2008-ban Újszászon az „Arany Páva Nagydíjat”. Az együttes 2002 óta egyesületi formában működik, így próbál meg a szakmai munkához megfelelő anyagi hátteret is biztosítani.

Az együttes legfőbb támogatója Püspökladány Város Önkormányzata, a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ és a Közművelődésért Közalapítvány. Baráti szálak fűzik az együttest az Erdélyi Makfalva településhez. Már két alkalommal is voltak Szovátán, Kibéden és Makfalván vendégeskedni, illetve műsort adni. Az együttes évente közel 25 alkalommal lép színpadra. Aktívan részt vesz a megyei és sárréti térség társadalmi életében, rendszeres résztvevője a püspökladányi városi ünnepségeknek, de szívesen fellépnek – felkérés alapján – iskolai, óvodai, más egyesületi rendezvényeken, kiállítás megnyitókon is. Az együttesnek jelenleg 25 tagja van. Művészeti vezetőjük ifj. Tóth Gyula népzenész, tagjait a népzene szeretete, a hagyományápolás, hagyományőrzés, a hagyományok átadása iránti elkötelezettség tartja össze. Folyamatos próbákkal készülnek a közösségi, népi hagyományokat ápoló rendezvényekre.

2008-ban ünnepelte az együttes fennállásának 50. évfordulóját, melynek eredményeként CD lemez készült az elmúlt évek legszebb dalcsokraiból. 2010 júniusában Pázmándon ismét Aranypáva nagydíjat nyertek el. 2011-ben Csongrádon megvédték e kitüntető címet. 2011 decemberében a Megyei Príma-Díj kitüntető címét nyerték el, mely igen jelentős elismerés a hagyományápoló népzenei csoportok körében. 2012-ben szervezői és megvalósítói lettek a Püspökladányban megrendezésre kerülő Aranypáva Nagydíjas versenynek.